Podpora výroby energie

Dňa 3. júla 2013 schválila vláda  SR na návrh podpredsedu vlády SR pre investície  svojím uznesením  č. 347/2013 Koncepciu rozvoja výroby elektriny z malých obnoviteľných zdrojov energie, ktorá má za cieľ podporiť domácnosti pri vlastnej výrobe energie. Koncepcia navrhla prístup k legislatívnej aj finančnej podpore rozvoja malých zdrojov energie, ktoré sú určené najmä na pokrytie vlastnej spotreby domácností bez negatívneho vplyvu na stabilitu distribučných sústav a s efektom finančných úspor pre prevádzkovateľov malých zdrojov.
Spôsob podpory zo štrukturálnych fondov pre malých výrobcov energie je súčasťou návrhu Partnerskej dohody na roky 2014 – 2020, ktorá bude čoskoro predložená na rokovanie vlády SR a následne na schválenie EK. Zámerom je zahrnúť do operačného programu Kvalita životného prostredia možnosť podpory pre domácnosti, ktoré si inštalujú malý zdroj výroby energie.


Navrhovaná finančná podpora sa bude týkať:

Výstavba malých zariadení s inštalovaným výkonom (do 10 kW) na výrobu elektriny z OZE:

  • fotovoltické elektrárne,
  • fotovoltické elektrárne pre priamu výrobu tepla
  • malé veterné turbíny.
 

Výstavba zariadení na výrobu tepla s využitím OZE:

  • slnečné kolektory,
  • kotly na biomasu,
  • tepelné čerpadlá.


Legislatívne zlepšenie podmienok pripájania pre domácnosti

Zmena legislatívy, ktorá je účinná od začiatku tohto roka, prináša zjednodušenie pripojenia zariadenia na výrobu elektriny. V § 4a zákona č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie sa výrobcovi elektriny v zariadení s inštalovaným výkonom do 10 kW po splnení určitých podmienok garantuje bezplatné pripojenie do distribučnej sústavy a bezplatná montáž určeného meradla, ktoré započítava vyrobenú a dodanú elektrinu v reálnom čase. Takéto meranie znamená, že domácnosť zníži svoju spotrebu elektriny od dodávateľa len vtedy, ak ju vyrába v čase vlastnej spotreby. Nie je možné započítať elektrinu vyrobenú v domácnosti, ktorá bola dodaná do distribučnej sústavy s elektrinou, ktorá bola spotrebovaná v inom čase. Schválená Koncepcia v tejto súvislosti uvádza, že zápočtové meranie s ročným zúčtovacím intervalom na Slovensku je veľmi problematické a nevýhodné, nestimuluje koncových odberateľov k šetreniu a akumulácii energie a spôsobuje straty distribučným spoločnostiam s priamym negatívnym vplyvom na celkovú cenu elektriny.

Predpokladáme jednoduchý administratívny proces. Naším zámerom je presadiť, aby oprávnený prijímateľ príspevku (majiteľ malého zdroja)  vyplnil iba predpísanú Žiadosť o pridelenie príspevku na podporu výroby z OZE. Prílohu k žiadosti bude tvoriť v prípade zariadení na výrobu elektriny pomocou malých OZE najmä kópia certifikátu alebo vyhlásenia o zhode na zdroj, faktúra o zakúpení zariadenia, dodací list s osvedčením o montáži od držiteľa osvedčenia z MH SR a preukázanie vzťahu k nehnuteľnosti, na ktorej je zariadenie inštalované (list vlastníctva, nájomná zmluva a pod.).


Záver

Na obdobie 2014 – 2020 je na podporu malých OZE alokovaná čiastka 100 miliónov eur. Všetky podrobnosti týkajúce sa podmienok pre poskytnutie pomoci ako aj samotného mechanizmu, na základe ktorého bude pomoc poskytovaná, budú zverejnené koncom I. polroku 2014, po schválení nadradených dokumentov (najmä operačného programu Kvalita životného prostredia).

V súčasnosti, teda od začiatku roka 2014, ešte nie je možné podávať žiadosti o podporu a ani poskytnúť bližšie informácie o podmienkach podpory.

Zdroj: http://www.vlada.gov.sk/podpora-vyroby-energie-z-malych-obnovitelnych-zdrojov/